Yorgunluk sebebinizi öğrenmek ister miydiniz? Hayat performansını etkileyen yorgunluk belirtileri, gün geçtikçe günümüz insanlarında daha fazla belirginleşmeye başladı. Yorgunluğunuza sebebiyet veren nedenleri bu içeriğimizde sizlerle buluşturuyoruz.
İçindekiler
Yorgunluk Nedir?
İlk olarak yorgunluğu daha iyi kavrayabilmeniz adına yorgunluk nedir? başlığıyla başlamak istedik. Yorgunluk, bir şeye olan isteksizlik, odaklanamama, kas gücünün çok kullanılmasından dolayı kas ve eklem ağrıları, uyku isteği olarak tanımlanabilir. Yorgun insan herhangi bir şekilde herhangi bir aktiviteye odaklanma gösteremez ve iş kalitesini sergileyemez. Bu yüzden yorgunluk sebebinizi iyi belirlemeniz gerekiyor.
8 Yorgunluk Sebebi
1) Çok Fazla Kafein Tüketimi Yorgunluk Sebebidir

Sabah uyandığınızda güne ayık başlamak için kahve fokurdattığınızı ya da çay fırtlattığınızı duyar gibiyiz. Güne ayık başlamak için çay ve kahveyi gün içerisinde çok mu tüketiyorsunuz, kendinizi gün sonuna yakın yorgun mu hissediyorsunuz? İşte kendinizi yorgun hissetmenizin temel sebeplerinden biri de çok fazla kafein tüketimi olabilir. Bu konuyu daha fazla açmak gerekecek olursak; çok fazla kafein tükettiğiniz zaman fazla kafein, kafein almaçlarınızda birikir ve kafeine bağımlı bir hale gelirsiniz. Her gün kafein alarak bağımlılık dereceniz yükselir ve vücudunuz sürekli olarak kafein almak ister. Vücudunuz kafeine karşı bir direnç sağladığında ise kendinizi sürekli yorgun hissetmeye başlarsınız. Ayrıca unutmayın ki fazla kafein alımı demir alımını da etkiliyor. Demir konusunda alt başlıkta değineceğiz.
2) Demir Eksikliği Yorgunluk Sebebidir

Demir konusuna alt başlıkta değineceğimizi söylemiştik. Demir ne alaka? diyecek olursanız şöyle bir cevap verelim hemen; demir, kan hücrelerinin yapısına katılarak kan hücrelerinin oksijen taşımasında görevli bir mineraldir. Eğer vücudunuz demiri ememiyorsa veya herhangi bir durumdan ötürü vücudunuzda demir eksikliği mevcut ise yorgunluğunuz sebeplerinden biri demir eksikliği olabilir. Eğer demir eksikliğinizin olduğunu düşünüyorsanız herhangi bir sağlık kuruluşunda kan tahlili yaptırmanız gerekiyor.
3) Kontrolsüz İlaç Kullanımı Yorgunluk Sebebidir

Ufakta olsa boğazınız ağrıyorsa, başınız ağrıyorsa ya da başka bir yeriniz ağrıyorsa doktorunuza danışmadan hemen ağrı kesicilere veya soğuk algınlığı ilaçlarına mı yöneliyorsunuz? Bu yönelim, yorgunluğunuzun bir diğer sebebi olabilir. Çünkü bu tür ilaçların içerisindeki etken maddelerin bir çoğu yan etki olarak vücudu gevşetiyor ve vücudu yorgun hissettirerek uyku yapıyor. Size tavsiyemiz eğer yorgunluktan şikayetçiyseniz bu tür ilaçları doktorunuzun kontrolünde kullanmanızdır.
4) Su Tüketiminiz Az ise Neden Su Tüketimini Arttırmıyorsunuz?

Yorgunluk sebebine yol açacak olan bir diğer durum ise su tüketiminizin az olmasıdır. Biliyorsunuz ki vücudunumuzun çok büyük bir bölümü sudan oluşmaktadır. Su tüketiminizin az olduğu durumlarda vücudunuz bir çok minerali kaybedecek ve vücudunuzun sıvı dengesi bozulacaktır. Eğer uyku bozukluğunuz veya yorgunluk probleminiz varsa su tüketimini ölçülü bir şekilde arttırmanız gerekiyor. Hem sağlığınız için, hem de yorgunluk probleminiz için bolca su tüketin, kendinizi sevin.
Bunu da beğenebilirsiniz: Uyku Bozuklukları: Nedenleri ve Tedavileri
5) Hayatınızda Spora Yer Vermiyor musunuz? Sporsuz Hayat, Yorgunluk Sebebidir?

5. başlıkta da belirttiğimiz üzere sporsuz hayat, yorgunluk sebeplerinden bir tanesidir. Spor diyorsak sakın bizi yanlış anlamayın size ağır sporlar yapın demiyoruz. Sadece günde yarım saat bile olsa yürüyüşe çıkmanız veya koşuya çıkmanız bile yeterli. Çünkü spor yapmadığınız takdirde vücudunuz hamlaşır ve hantallaşır bu sebeple yorgunluk belirtileri gün yüzüne kabak gibi çıkar.
6) Tütün ve Tütün Mamüllerinden Uzaklaşmaya Çalışın

Hiç bir şekilde tütün ve tütün mamülleri kullanımını önermiyoruz. İçerisinde bulunan onlarca zararlı maddeyi vücudunuza almayı bence yavaştan bırakmanız gerekiyor. Kendinizi yorgun hissediyorsanız, odaklanma problemleri çekiyorsanız bu sebeple çekiyor olabilirsiniz. İçerisindeki karbonmonoksite değinmeyeceğiz bile. Karbonmonoksit, kan hücrelerinize yapışıp kan hücrelerinin asıl görevi olan oksijen taşınmasına engel oluyor. Oksijen ne demek? oksijen enerji demek.
7) Stresten Uzaklaşın Stres, Yorgunluk Sebebidir Stres Her Hastalığın Sebebidir

Biraz rahatlamaya bakın. Çevrenizden illaki duymuşsunuzdur stresten şöyle oldu stresten böyle oldu diye. Haklılar stres hayat kalitenizi minimum düzeye indirerek bir çok hastalığa yakalanmanıza ve yorgunluk probleminize sebebiyet verebilir.
8) Çok Fazla Ekrana Bakmaktan Kaçının

Bu içeriği hazırlarken gözlerimizin yorulduğunu, kendimizi yorgun hissettiğimizi, artık odaklanma gücümüzün düştüğünü biz bile hissediyoruz. Fazla ekrana bakmaktan kaçının. Gözlerinizi ve beyninizi yormaktan kaçının. Eğer işiniz sürekli ekranda ise bir süre bilgisayar veya telefon başında durduktan sonra biraz yürümeye ve başka şeylerle ilgilenmeye çalışın. Odağınız ve gözleriniz bir süre de olsa başka hayatlara baksın.
Sonuç olarak, hiç bir şey sizden kıymetli değil. Sağlığınızın ve canınızın kıymetini bilin. Hayat kalitenizi arttırmaya çalışın. İnsanları sevin ve sevilin. Sevelim, sevilelim. Sizlere bolca sağlıklı ve mutlu günler diler, sizleri çok sevdiğimizi bildirmek isteriz.
Görsel Kaynak: Unsplash.com